Je huis schilderen? Zo doe je dat!

Pas verhuisd of is je huidige woning aan vernieuwing toe? Een renovatie is niet compleet zonder een likje verf! Na het lezen van deze gids ben je klaar om aan de slag te gaan.

Binnen of buiten verven?

Het eerste wat je jezelf af wilt vragen is: ‘waar ga ik verven?’ Als je weet of je binnen of buiten aan de slag gaat, kun je het juiste type primer en verf kiezen. Lak voor binnen is krasvaster dan buitenlak en buitenlak is juist weerbestendiger. Voor een langdurig mooi resultaat gebruik je dus de juiste lak. Wat als je graag binnen en buiten wilt verven, bijvoorbeeld je raamkozijnen? Dan is het begrijpelijk dat je liever aan één product genoeg hebt. Buitenlak is binnen te gebruiken, maar dit is niet raadzaam wanneer het een verf op solventbasis betreft. Dit is niet ideaal voor de gezondheid. Beter is het om met een binnenlak ook de kozijnen aan de buitenzijde te verven. Zolang de verf van goede kwaliteit is, geeft dit geen problemen.

Wat ga je verven?

Een goed begin is het half werk. Daarom is het belangrijk aan de slag te gaan met de juiste primer. Welke primer je gebruikt, is niet enkel afhankelijk van de gewenste kleur voor het eindresultaat, maar ook van het materiaal dat je gaat verven. Is het materiaal al geschilderd? Dan mag je het aanbrengen van de primer overslaan. De lak hecht in dit geval ook goed zonder grondverf.

De juiste lak kopen

Kies een lak die past bij de omgeving (binnen of buiten) en het materiaal. Ga je binnenshuis hout, MDF of iets vergelijkbaars verven? PU-lak is uiterst geschikt. Het is dankzij de aanwezige polyurethaan krasvast. Door voor verf van een goede kwaliteit te gaan, zoals Sikkens of Levis Atelier, kun je jezelf veel kopzorgen besparen. Het is veel eenvoudiger om een goed resultaat te krijgen, doordat het goed vloeit. Bovendien is het duurzamer. Wil je iets anders binnenshuis verven? Iets met een glad oppervlak, zoals een glazen achterwand of tegeltjes? Het beste vraag je dan advies bij je verfleverancier. Hij weet welke verf het meest geschikt is voor het te verven materiaal.

Wat als je hout, MDF of iets dergelijks buitenshuis wilt verven? PU-lak is niet geschikt voor buiten. Als het hout nog niet geschilderd is, dan zal je eerst grondverf aan moeten brengen. Kies voor een solventsysteem. Dit is relatief UV-bestendig en duurzaam. Het gebruiken van een éénpotsysteem is ook mogelijk. Hierbij heb je geen primer nodig, maar je zult wel alsnog meerdere verflagen moeten aanbrengen.

Houten kozijnen schilderen? Volg dit stappenplan:

Klaar om aan de slag te gaan? Hou dit stappenplan erbij:

Het materiaal voorbereiden

- Ontvet het materiaal en droog het af.
- Schuur het materiaal met de houtnerf mee. Gebruik korrelgrootte P240.
- Gebruik een zachte borstel om het stof te verwijderen.
- Gebruik een afplaktape voor het afplakken van de randen.

Aan de slag met grondverf

- Is het hout nog niet geverfd? Breng dan een laag primer aan.
- Laat de primer drogen.
- Schuur het materiaal weer lichtjes op. Gebruik schuurpapier met dezelfde korrelgrootte als tijdens de voorbereiding.
- Verwijder het stof.

De afwerkingslagen

- Roer de verf goed door voor een egaal eindresultaat.
- Rol of strijk de lak in een rechte lijn over het te verven materiaal uit.
- Vanuit deze lijn verdeel je de verf verder door diagonaal de lak uit te strijken.
- Bedek zo het hele oppervlak met de lak.
- Ga nogmaals lichtjes over de lak heen met de nerfrichting mee.
- Laat de lak drogen.
- Schuur het op met een schuurpapier met korrelgrootte P240.
- Ontstof het materiaal grondig.
- Breng de tweede afwerkingslaag aan op dezelfde wijze als de eerste afwerkingslaag.
- Na het aanbrengen van deze laatste laag haal je de afplaktape weg.
- Laat het materiaal drogen en geniet van een geweldig eindresultaat!

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.