8 tips om je woning groter te doen lijken

Ben je van plan je woning te verkopen? Dan is de beschikbare ruimte een van de eerste zaken waar de potentiële koper bij zijn bezoek op zal letten. Dit zijn onze tips om je woning eenvoudig optisch te vergroten.

Ben je van plan je woning te verkopen? Dan is de beschikbare ruimte een van de eerste zaken waar de potentiële koper bij zijn bezoek op zal letten. Vooral bij kleinere kamers kan de meetlat onverbiddelijk zijn. Toch kan je de balans in je voordeel doen overhellen mits een slimme inrichting. Dit zijn onze tips om je woning eenvoudig optisch te vergroten.

1. Gebruik lichte kleuren

Hoe helderder een ruimte, hoe groter ze lijkt. Wit in plaats van zwart, of lichtgroen in plaats van donkerblauw, het maakt een wereld van verschil. Opteer dus voor lichte kleuren. Die weerkaatsen immers het invallende licht. Een heldere tint voor de muren en het plafond is een must. Maar ook meubels, gordijnen of vloeren in frisse accenten vergroten het ruimtegevoel. Hou je toch vooral van donkere kleuren? Schilder dan enkel een accentmuur in een lichte kleur. Zo combineer je sfeer met een gevoel van ruimte.

2. Speel met het licht

Dat daglicht een ruimte vergroot, ligt voor de hand. Schuif de gordijnen dus maximaal open. Is je woning echter niet gezegend met grote ramen? Ook dan zijn er ‘trucjes’. Zorg bijvoorbeeld voor extra sfeerlicht in de donkere hoekjes. Zo vermijd je dat de duisternis een deel van de kamer ‘opslorpt’. Of combineer een plafondlamp met een wandlamp en een staande lamp. Ook die variatie zorgt voor openheid.

3. Denk na over de meubels

Massieve, logge meubels hebben een verkleinend effect. Kleine en fijne stukken zorgen daarentegen voor ademruimte en elegantie. Ook transparante elementen creëren een luchtige look. Hetzelfde geldt voor meubels op pootjes. Hoe meer vloer je ziet, hoe beter. Multifunctionele meubels bewijzen vooral in smalle ruimtes hun nut. Een opklapbed, een uitschuifbare zetel of een kast met uitklapbureau zijn in dat geval een goed idee.

4. Ruim op

Opgeruimd staat netjes … en maakt groter. Met handige opbergsystemen creëer je meteen een andere indruk. Je geeft de bezoeker het gevoel dat ook hij zijn spullen wel kwijt zal kunnen in de ruimte. Met rondslingerende prullaria zet je daarentegen het tekort aan ruimte net extra in de verf.

5. In de hoogte

Afmetingen zijn wat ze zijn. Van een vierkante kamer van 3 op 3, maak je geen balzaal van 4 op 8. Denk echter driedimensioneel en benut de hoogte van vloer tot plafond. Met een hoog boekenrek met laddertje bijvoorbeeld, of met een hoogslaper in een kleine slaapkamer.

6. Spiegeltje, spiegeltje …

Een spiegel kan wonderen doen voor je ruimte. Doordat alles wordt gereflecteerd, lijken de wanden automatisch verder van elkaar te staan. Bovendien is een spiegel ook gewoon mooi.

7. Druk, druk, druk

Drukke patronen hebben de neiging om de kamer op te slorpen. Vermijd dus behangpapier met te veel kleuren en vormen en overdrijf niet met prints. Hetzelfde geldt voor donkere, zware stoffen. Kies liever voor lichte gordijnen in heldere tinten.

8. Blijf trouw aan je stijl

Een kamer met veel verschillende interieurstijlen ziet er per definitie voller uit. Een uniform design zorgt daarentegen voor samenhang en een ruimtelijk gevoel. Denk dus goed na over de stijl van je interieur. Het vertaalt zich in een verzorgdere eerste indruk.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.