Asbest aangetroffen in twee derde van de onderzochte woningen: wat u moet weten

Sinds de invoering van het verplichte asbestattest in november 2022, zijn er 140.419 attesten uitgegeven, waarbij in 65% van de woningen asbest is gevonden.

Wat toont het onderzoek naar asbest in Vlaamse woningen?

Sinds de verplichting van het asbestattest bij de verkoop van woningen ouder dan 2001, is in 65% van de geïnspecteerde woningen asbest aangetroffen. Dit resultaat is gebaseerd op de uitgifte van meer dan 140.000 asbestattesten sinds november 2022.

Wat houdt een asbestattest in?

Een asbestattest geeft informatie over de aanwezigheid en de staat van asbest in een woning. Het beoordeelt of asbesttoepassingen veilig zijn of dat asbest dringend verwijderd moet worden. 59% van de woningen werd als asbestveilig beoordeeld, wat betekent dat er geen asbest of enkel veilige asbesttoepassingen aanwezig zijn.

Wat betekent een attest niet-asbestveilig?

Een attest dat een woning als niet-asbestveilig classificeert, belet de verkoop van de woning niet. Het doel van het attest is om kopers te informeren over de aanwezigheid van asbest. Asbest in slechte staat moet echter altijd verwijderd worden volgens de geldende regelgeving.

Zijn er klachten ingediend sinds de invoering van het asbestattest?

Ja, sinds de invoering van het asbestattest zijn er 90 onafhankelijke klachten ontvangen over de deskundigheid van de asbestinventariseerders en de nauwkeurigheid van de attesten.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.