Brandveiligheidsattest nog ontbrekend voor vele kustvakantiewoningen

41,4% van de vakantiewoningen aan de Belgische Kust heeft een brandveiligheidsattest, een lichte stijging sinds 2022. Ontdek waarom velen nog steeds achterblijven en de risico's die ze lopen.

Hoeveel vakantiewoningen aan de kust beschikken over een brandveiligheidsattest?

Op 1 april 2023 waren er 15.986 aangemelde vakantiewoningen aan de Belgische Kust. Uit een antwoord van minister Demir op een parlementaire vraag van Cathy Coudyser blijkt dat slechts 6.626 daarvan, ofwel 41,4%, over een brandveiligheidsattest beschikken. Dit is een kleine vooruitgang vergeleken met november 2022, toen het percentage op 40,3% lag.

Waarom is een brandveiligheidsattest belangrijk?

Een brandveiligheidsattest is cruciaal omdat het aantoont dat een vakantiewoning voldoet aan de veiligheidsvoorschriften die het risico op brand verminderen. Het is een basisvereiste volgens het Logiesdecreet. Zonder dit attest lopen eigenaren het risico op stevige sancties en wordt hun aansprakelijkheid een zorgpunt.

Welke sancties bestaan er voor het ontbreken van een brandveiligheidsattest?

Eigenaren die geen brandveiligheidsattest kunnen voorleggen, riskeren aanzienlijke boetes. Deze sancties kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en de mate waarin de veiligheidsvoorschriften zijn genegeerd.

Hoe zal Toerisme Vlaanderen optreden in de toekomst?

Toerisme Vlaanderen heeft aangekondigd dat er in de toekomst opnieuw controles zullen worden uitgevoerd op vakantiewoningen. Deze controles zijn bedoeld om na te gaan of eigenaren voldoen aan de vereisten, waaronder het bezit van een geldig brandveiligheidsattest. Het is voor eigenaren dus van groot belang om voorbereid te zijn op deze controles.

Is er een probleem met de registratie van vakantiewoningen?

Bij het analyseren van de gegevens lijkt het erop dat de databanken van Toerisme Vlaanderen mogelijk vakantiewoningen bevatten die niet langer actief zijn in de seizoensverhuur. Dit suggereert dat er een noodzaak is voor een bijgewerkte en accurate registratie om een duidelijker beeld te krijgen van de sector.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.