De Vlaamse Energielening in vraag & antwoord

Voorzie je energiebesparende werken uit te voeren in je woning of nieuwbouw? Dan wacht je daar misschien best niet te lang meer mee. Tot eind dit jaar kom je immers nog in aanmerking voor de Energielening.

Wie komt in aanmerking voor de Energielening?

In principe kan iedereen die een woning in Vlaanderen bewoont of verhuurt een Energielening krijgen. Belangrijke voorwaarde is wel dat deze woning je hoofdverblijfplaats moet zijn. Om de rentevoet van deze lening te bepalen, wordt een onderscheid gemaakt tussen de prioritaire doelgroep en de algemene doelgroep. Daarnaast komen ook niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen zoals scholen en ziekenhuizen in aanmerking. In alle gevallen kan je maximum 15.000 euro lenen, af te betalen op 8 of 10 jaar.

Hoe voordelig is de Energielening?

Dat is afhankelijk van de doelgroep waartoe je behoort. Val je onder de ‘prioritaire of kwetsbare doelgroep’, dan leen je renteloos (aan 0% dus) en betaal je het geleende bedrag terug op 10 jaar. Behoor je tot de ‘algemene doelgroep’, dan bedraagt de rentevoet 2% en los je de lening af op maximaal 8 jaar. Voor deze (ver)bouwers valt de Energielening eind 2018 wel weg. Niet te lang meer twijfelen, is dus de boodschap. De prioritaire doelgroep heeft nog tijd tot eind 2020, voor niet-commerciële rechtspersonen en coöperatieve vennootschappen ligt de deadline op eind 2019.

Wie behoort tot de prioritaire doelgroep?

Om maximaal 15.000 euro aan 0% te kunnen lenen (en terug te betalen op 10 jaar), zijn er verschillende scenario’s. Heb je bijvoorbeeld recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, ben je een beschermde afnemer, zit je in schuldbemiddeling of sta je onder OCMW-begeleiding? Dan is de Energielening renteloos. Ook personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 18.363,39 euro of gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen onder 30.060 euro (van 3 jaar terug) komen in aanmerking. Voor deze ‘kwetsbare’ doelgroep is overigens ook begeleiding voorzien bij het plannen van de werken, opvragen van offertes en aanvragen van premies.

Welke werken komen in aanmerking?

De energielening kan afgesloten worden voor alle onderstaande energiebesparende investeringen. Belangrijke voorwaarde is wel dat je met erkende aannemers werkt, behalve voor dak- of zoldervloerisolatie. Die mag je zelf aanbrengen.

• Dak- of zoldervloerisolatie
• Hoogrendementsglas (ook in deuren en poorten)
• Muurisolatie
• Vloerisolatie
• Luchtdichting en blowerdoortest (in combinatie met andere maatregelen)
• Ventilatiesysteem type C of D
• Zuinige verwarmingsinstallatie (condensatieketel, warmtepomp, pelletketel of -kachel, brandstofcellen, …)
• Fotovoltaïsche zonnepanelen (op voorwaarde dat het dak goed geïsoleerd is en dat er geen enkel glas meer is)
• Zonneboiler of ander zuinig systeem voor sanitair warm water
• Vervanging van lichtarmaturen en lampen
• Energiezuinige huishoudtoestellen (alleen voor de prioritaire doelgroep, nadat energiescan nood aan vervanging heeft aangetoond)
• Energieopslagtechnieken en beheerssystemen
• Energieaudit (in combinatie met een van de vorige maatregelen)

Hoe vraag je de Energielening aan?

De Energielening wordt uitgekeerd via de Energiehuizen. Bij deze gemeentelijke instelling (of samenwerking van verschillende gemeenten) moet je dus ook zijn voor je aanvraag. De kredietcommissie van het Energiehuis keurt je aanvraag goed (of af) en legt het toegekende krediet tot slot voor aan het Vlaams Energieagentschap.

Geldt de Energielening ook voor nieuwbouw?

Jawel. Zelfs als je nog geen definitieve EPB-aangifte indiende, kan je de Energielening afsluiten voor de meeste werken uit bovenstaande opsomming. Niet onbelangrijk: het E-peil moet lager zijn dan E30 (bijna-energieneutraal of BEN).

Wat na 2018?

Is er geen Energiehuis voor je gemeente of zal je pas na 2018 werken uitvoeren om energie te besparen? Een aantal banken zijn ondertussen op de groene trein gesprongen en bieden leningen voor energiebesparende investeringen aan waarvan de rentevoet in de buurt komt van de Energielening.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.