De voordelen van investeren in een serviceflat

Onze samenleving vergrijst in sneltempo en spaarboekjes brengen nog maar bitter weinig op. Deze twee vaststellingen maken investeren – of beleggen – in een serviceflat interessanter dan ooit. We zetten de voordelen op een rij.

Onze samenleving vergrijst in sneltempo en spaarboekjes brengen nog maar bitter weinig op. Deze twee vaststellingen maken investeren – of beleggen – in een serviceflat interessanter dan ooit. Want de vraag is er en het rendement oogt aantrekkelijk. We zetten de voordelen op een rij.

Veilige investering met aantrekkelijk rendement

Koop je een serviceflat, dan krijg je iets tastbaar in handen: een appartement met aangepaste dienstverlening dat je kan verhuren en waar je in je oude dag zelf kunt in gaan wonen. Veel veiligere investeringen zal je niet vinden. De huurgarantie van assistentiewoningen is immers hoog en ze leveren gemiddeld een rendement van 3 tot 4% op. En dat is relatief uitzonderlijk, tenzij je tot de categorie van de risicobeleggers behoort. De meerkost van een serviceflat ten opzichte van een gewoon appartement wordt zo ruimschoots gecompenseerd door de uiteindelijke return. Bovendien hoef je bij een dergelijke belegging niet te vrezen dat je aandelen op de beurs plots in allerijl waarde beginnen te verliezen.

Hoog meerwaardepotentieel

Tussen investeren en beleggen maken we in deze context een kleine nuance. Het eerste doe je vooral omdat je nu of later in de serviceflat wil gaan wonen, in het tweede geval wil je vooral verhuren en de optie openhouden om na een bepaalde tijd je eigendom te verkopen. In dat scenario ben je dus veeleer aan het beleggen: je bent zeker van maandelijkse huurinkomsten en mikt op meerwaarde. Bij seniorieën zit die overigens wel goed. Zolang de rentevoeten historisch laag blijven, is de kans klein dat je serviceflat in waarde zal dalen. Sterker nog, een mooie meerwaarde bij herverkoop ligt in het verschiet. Zeker nu de vraag nog groter is dan het aanbod.

Voorbereid op je oude dag

De babyboomgeneratie ging het voorbije decennium massaal met pensioen. De vraag naar aangepaste woonvormen is er dus al, maar zal door vergrijzing de komende jaren blijven groeien. En ook al schieten nieuwe seniorenresidenties momenteel als paddenstoelen uit de grond, het is zeker geen slecht idee om nu al te anticiperen. Zo ben je zeker van je plaats en hoef je niet te kiezen uit ‘wat overblijft’. De ligging (nabijheid van openbaar vervoer en winkels), de kwaliteit, het afwerkingsniveau, het comfort, de grootte en de gemeenschappelijke faciliteiten van serviceflats zijn namelijk lang niet altijd even interessant. Bovendien is het nooit slecht voor de gemoedsrust als je al weet waar je later terecht zal komen. Voel je je nog fit genoeg om in je eigen woning te blijven? Dan verhuur je je vastgoed in afwachting gewoon aan mensen die dat niet meer zijn. 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.