Het asbestattest bij mede-eigendom

Sinds november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van panden gebouwd in 2000 of eerder. Maar hoe zit dat bij gebouwen in mede-eigendom?

Dubbel asbestattest, latere deadline

De informatieplicht voor de overdracht van constructies met bouwjaar 2000 of ouder geldt sinds 23 november 2022. Voor gebouwen in mede-eigendom moeten zelfs twee asbestattesten voorgelegd worden: één voor de individuele kavel, en één voor de gemeenschappelijke delen. Deze verplichting gaat wel pas later in: op 1 januari 2025.

Wat is het asbestattest?

Het asbestattest wordt opgemaakt nadat een gecertificeerde asbestdeskundige een asbestinventaris heeft opgemaakt. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.

Asbestattest voor de gemeenschappelijke delen

De gemeenschappelijke delen van een gebouw in mede-eigendom worden beschouwd als een aparte gebouweenheid. Daarvoor moet een apart asbestattest opgesteld worden. Dat asbestattest komt bovenop het attest van de individuele kavel. Standaard zal een asbestdeskundige de gemeenschappelijke delen onderzoeken die toegankelijk zijn zonder via een privaat deel te moeten gaan. Eventueel kan hiervan ook worden afgeweken en worden ook de ruimtes onderzocht die enkel toegankelijk zijn via private delen.

Verplicht vanaf 1 mei 2025

Voor de gemeenschappelijke delen is het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen pas verplicht vanaf 1 mei 2025. Tot die datum moet bij een verkoop enkel een asbestattest voor de private delen overhandigd worden aan de koper. 

Hoewel er tot 1 mei 2025 nog geen verplichting is voor de gemeenschappelijke delen ga je als syndicus best al proactief te werk. Wanneer een asbestdeskundige langskomt voor een asbestinventaris van een individueel appartement, laat je dan best meteen ook de gemeenschappelijke delen onderzoeken.

In een nog latere fase (vanaf 2032) zal het asbestattest verplicht zijn voor elke eigenaar van panden gebouwd voor 2001, ook zonder dat het verkocht wordt.

Wie neemt het initiatief?

De Vereniging van mede-eigenaars (VME) moet ervoor zorgen dat er een asbestattest is. Als het beheer van de gemeenschappelijke delen in handen is van een syndicus, dan is het asbestattest zijn verantwoordelijkheid. De kosten vallen evenwel ten laste van de VME.

Conclusie

Vanaf 1 mei 2025 wordt voor gebouwen in mede-eigendom een dubbel asbestattest verplicht: één voor de individuele kavels en één voor de gemeenschappelijke delen. Dit tweede asbestattest kan nu al worden opgemaakt wanneer een gecertificeerde asbestdeskundige langskomt voor een asbestinventaris van een individuele kavel.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.