Huis of appartement kopen? Dit zijn de plus- en minpunten

Wil je een nieuwe woning kopen? Een belangrijke beslissing is het type woning: een huis of een appartement? Beide hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten de plus- en minpunten van beide type woningen voor je op een rij.

Het woonoppervlak

Een appartement is vaak aanzienlijk kleiner dan een huis (tenzij je een penthouse bemachtigt). Een klein formaat kan als een nadeel, maar ook als een voordeel beschouwd worden. Heb je een groot gezin, heb je vaak familie of vrienden op bezoek of heb je een hobby die veel ruimte inneemt in je woning? Dan is een huis wellicht de beste optie. Heb je een klein gezin, nodig je vaak maar een gering aantal gasten per keer uit en zie je het niet zitten om veel tijd per week te besteden aan het poetsen van je woning? Dan is de kleinere ruimte die een appartement te bieden heeft een betere match voor jou.

De locatie

Een groot deel van je woongeluk wordt bepaald door de door jou gewenste locatie. Leef je het liefst in het centrum van de stad? Of waardeer je veel ruimte en groen om je heen? Hoewel er wel wat huizen te koop zijn in stadscentra, is de keuze voor dit type woningen hier meestal beperkt. Een appartement in een stadscentrum is makkelijker te vinden en bovendien minder duur. In buitenwijken zijn er juist meer huizen te vinden en deze zijn vaak voor een betaalbare prijs te koop.

Buren

Beter is een goede buur dan een verre vriend. Aan de andere kant kan een buurman of –vrouw waar je niet goed mee klikt je het leven zuur maken. In een appartement zul je vaak meer meekrijgen van je buren. Afhankelijk van het type flat en de ligging van jouw appartement in het gebouw kun je buren boven, onder, links, rechts en tegenover je hebben. Je kunt overlast ondervinden van een of meerdere van deze buren. Aan de andere kant: zij kunnen ook overlast van jou ondervinden. Als jij graag jouw radio op standje luid zet, is een appartement wellicht niet de beste keus voor je. In een huis heb je meer privacy en hebben buren minder last van elkaar, tenzij je voor een gehorig rijtjeshuis gaat. Bedenk wel dat het hebben van buren ook zo zijn voordelen kan hebben. Als je een eitje tekort komt voor die cake die je aan het bakken bent of als er ’s nachts ingebroken wordt, kunnen buren je te hulp schieten.

Parkeerruimte

Als je een auto hebt of van plan bent er een te kopen of te leasen, is het ook goed om de parkeerruimte van je woning in overweging te nemen. Veel huizen hebben een voortuin die groot genoeg is om plek te bieden aan een of twee auto’s. Nog beter is het om een huis te hebben met een eigen garage. Zo is je auto beschermd tegen weer en wind en staat het extra veilig tijdens oud en nieuw. Sommige appartementen hebben een ondergrondse parkeergarage waardoor je auto ook redelijk veilig staat. Wel moet je misschien net wat verder lopen van je auto naar de voordeur. De meeste appartementen hebben enkel openbare parkeergelegenheden buiten. De kans bestaat dat je je auto nog verder weg moet parkeren. Hierdoor heb je ook geen goed zicht op je auto, waardoor het gemakkelijker gestolen wordt.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.