Huis te koop? Vergeet de tuin niet! (10 tips)

Een eerste indruk maak je maar een keer. Dat geldt voor de woning die je te koop zet, maar ook voor de tuin. Groene vingers of niet, je inspanningen worden gegarandeerd beloond. Dit zijn onze tips.

1. Opgeruimd staat netjes

Rondslingerende spullen of een overvol interieur zijn niet meteen het gedroomde scenario voor wie je woning komt bezoeken. Hetzelfde geldt voor je tuin. Tuingereedschap en speelgoed van de kinderen horen dus in het tuinhuis. Je tuinset mag daarentegen gerust blijven staan, maar geef de stoelen en tafel wel een poetsbeurt. Hetzelfde geldt voor de grill van de barbecue.

2. Ga voor een onberispelijk gazon

Je graspartij het ganse jaar door doen stralen, is geen sinecure, maar het is wel een must voor een vlotte verkoop. Regelmatig het gras afrijden, is al de helft van het werk. Daarnaast besproei je je gazon best in de zomer en kan je het zowel in het voor- als het najaar bemesten. Onkruid verwijderen doe je het ganse jaar door. Tot slot is je gazon nog snel eens kortwieken voor een kandidaat-koper aanbelt geen overbodige luxe. De geur van vers groen gras kan wonderen doen.

3. Steek zelf de handen uit de mouwen

Een verzorgde tuin geeft bezoekers het gevoel dat ze weinig werk zullen hebben in de tuin. Snoei dus de hagen, hark de afgevallen bladeren bijeen en ga de strijd aan met woekerende struiken en hardnekkig onkruid.

4. Geef het terras een beurt

Loskomende voegen, wiebelende terrastegels, afdrukken van bloempotten, … Ook het terras en de oprit vragen een regelmatig onderhoud. Verwijder daarom groene aanslag met de hogedrukreiniger en voer de nodige reparaties uit. Werk af met een paar mooie bloempotten.

5. Creëer sfeer met tuinverlichting

Verkoop je je woning in het najaar of in de winter? Dan is het misschien al donker als kandidaat-kopers langskomen. Ook dan kan je met je tuin meerwaarde creëren. Richt een spot op een boom of steek de verlichting langs het tuinpad aan. Een vuurkorf of vuurschaal met knetterende houtblokken zorgt dan weer voor instant gezelligheid.

6. Zeg het met bloemen

Bloemperkjes zorgen voor kleur en springen meteen in het oog. Zeker in het voorjaar. In de andere seizoenen kan je opteren voor winterharde plantjes, bloembakken met doorbloeiers, bloeiende grassen of bladverkleurende hagen, bomen of struiken. Denk bijvoorbeeld aan Japanse esdoorn, wingerd of eikenbladhortensia.

7. Foto’s als postkaartjes

Verkoop je je woning in de herfst of winter? Dan is kleur vaak ver te zoeken in je tuin. Met zonovergoten foto’s toon je op de immowebsite hoe je tuin er op zijn best kan uitzien.

8. Haal het maximum uit je moestuin

Hou je van tuinieren? Dan pluk je letterlijk en figuurlijk de vruchten van je moestuin. Dat geldt ook voor je opvolgers. Laat je groente- of kruidentuin dus niet verwilderen en zorg dat je op elk moment van het jaar wel iets hebt staan dat je gratis kunt oogsten.

9. Zorg voor privacy in de tuin

Niet iedereen staat te springen voor een dagelijkse babbel met de buren. Een propere schutting is in dat geval een goed idee.

10. Geef het tuinhuis een likje verf

En ruim het op! Zo geef je de kandidaat-kopers het gevoel dat ze genoeg ruimte zullen hebben om hun tuingereedschap op een propere plaats op te bergen. En ze kunnen na de verhuis rustig genieten op het terras in plaats van meteen te beginnen schilderen. Vanuit dezelfde optiek besteed je best ook wat aandacht aan de schommel, de boomhut of het speelhuisje. Alle details tellen!

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.