Je elektrische auto opladen wanneer je in een appartement woont

Woon je in een appartement? Veel appartementen hebben hun eigen parkeerplaatsen. Er zijn verschillende manieren waarop bewoners van appartementen hun EV’s kunnen opladen.

Opladen in de garage
Optie 1: collectief opladen

Zijn er meerdere laadpunten die onder dezelfde elektriciteitsmeter vallen? Dan hebben jij en je buren de mogelijkheid de EV’s collectief op te laden. Wanneer er meer dan twee auto’s aan een elektriciteitsmeter kunnen worden opgeladen, is het noodzakelijk gebruik te maken van Dynamic Load Balancing.
Wat is Dynamic Load Balancing?

Dynamic Load Balancing (DLB) zorgt ervoor dat het systeem niet overbelast wordt. Dit zou gevaarlijk zijn en kan mogelijk zorgen voor kortsluiting of zelfs brand. DLB zorgt ervoor dat de stroom eerlijk verdeeld wordt onder de auto’s zonder dat er te veel stroom afgenomen kan worden. Met DLB kan er bovendien slim geladen worden. Hiervoor zijn wel duidelijke afspraken nodig met je buren die ook hun EV willen opladen. Met DLB kun je namelijk prioriteit geven aan een bepaalde auto. Iedereen stelt zijn vertrektijd in. Stel dat jij ’s morgens eerder weg moet dan je buren. Het systeem ziet dat jouw auto minder tijd heeft om op te laden en zal meer stroom geven aan jouw auto dan aan die van de buren.
Optie 2: je auto opladen met een privéaansluiting

Zie je collectief laden niet zitten? Het is ook mogelijk een privéaansluiting aan te laten leggen. Dit houdt in dat er een elektrische verbinding is tussen de elektriciteitsmeter en je oplaadpunt. Als de elektriciteitskabels er nog niet liggen, mag jij deze zelf aanleggen als je eigenaar bent van de parkeerplaats. De kabels mogen echter niet door de parkeerplaatsen van je buren worden getrokken. Ook is het noodzakelijk dat je je plannen meldt aan mede-eigenaars. Omdat het jouw eigen aansluiting betreft, mag je zelf bepalen op welke manier je je auto wilt opladen: middels een oplaadpunt of een stopcontact. Als je voor een oplaadpunt gaat, kies je bovendien zelf welk type en welk merk je wilt gebruiken. Bedenk wel dat je op deze manier minder hoge oplaadsnelheden kunt behalen dan wanneer je collectief laadt met je buren. Voor een stopcontact gaat het om 10 km radius per uur en voor een oplaadpunt om 15 km radius per uur.
Opladen in een garagebox

Als je je auto wilt opladen in een garagebox zijn er twee scenario’s denkbaar. Als de garagebox over een afzonderlijk kadasternummer beschikt, is het mogelijk om een afzonderlijke aansluiting te regelen. Als er geen afzonderlijk kadasternummer is aan de rooilijn is het enkel mogelijk om op te laden aan een gezamenlijke meter. Deze bevindt zich op een toegankelijke plaats. Net als bij collectief laden wordt het vermogen dat beschikbaar is slim verdeeld onder de EV’s die aangesloten zijn.                        

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.