Neem je bestaande hypotheek mee naar een nieuwe woning

Ben je uitgekeken op je huidige woning en wil je dolgraag verhuizen naar een nieuw huis? De te betalen lening die op je huidige huis rust, is mee te nemen naar je nieuwe woning. We leggen je daarom graag uit hoe dit werkt.

Wat is een hypotheekoverdracht?

Hypotheekoverdracht wordt ook wel pandwissel genoemd, maar wat betekent dat eigenlijk? Het houdt in dat de hypothecaire inschrijving die op de eerste woning rust, wordt overgedragen naar je nieuwe woonstek. Dit is vooral aantrekkelijk als de voorwaarden van je huidige lening aantrekkelijker zijn dan het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening. In zo'n situatie maak je de keuze om het oorspronkelijke krediet aan te houden.

Hoe werkt een hypotheekoverdracht?

Een hypotheekoverdracht vindt altijd plaats via de notaris. De eerste woning wordt geschrapt op de hypotheek waarna de nieuwe woning wordt gekoppeld aan de oorspronkelijke lening. Dit gebeurt in overleg met jou als kredietnemer, de kredietverstrekker en de hypotheekverstrekker. Alle aktes hiervoor dienen op dezelfde dag door de notaris te worden opgesteld.

Welke voordelen levert een pandwissel je op?

Een hypotheekoverdracht in plaats van een nieuwe hypothecaire lening afsluiten, levert allerlei voordelen op. Waarom is het de moeite waard deze optie te overwegen?

1. Je betaalt geen wederbeleggingsvergoeding. Je betaalt dus géén bedrag aan drie maanden rente omdat je een lening vervroegd aflost.
2. Het percentage op hypotheekrecht is slechts 0,3 procent in plaats van 1 procent.
3. Je gaat geen nieuwe lening aan en daarom loopt je eerdere schuldsaldoverzekering (SSV) gewoon door.
4. In sommige situaties profiteer je van diverse fiscale voordelen.
5. Bij een hypotheekoverdracht zijn dossierkosten altijd lager dan wanneer je een nieuwe lening afsluit.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Een wissel is alleen mogelijk wanneer je je huidige woning verkoopt. Je moet dus een nieuw onroerend goed kopen. Daarnaast moet ook de hypothecaire lening worden overgeschreven naar het nieuwe pand. Tot slot was je eerste huis je hoofdverblijfplaats en zal je nieuwe huis ook als hoofdverblijf moeten dienen. Voldoe je aan deze voorwaarden? Laat dan de notaris met zijn toverstaf de lening van het oude huis op het nieuwe huis zetten.

Welke kosten brengt een hypotheekoverdracht met zich mee?

Bij een pandwissel moet je rekening houden met een aantal kosten. Je betaalt eenmalig een bedrag van 75 euro vanwege specifiek registratierecht. Andere kosten die je betaalt zijn bijvoorbeeld aktekosten voor het beëindigen van je huidige hypotheek en natuurlijk ben je ook geld kwijt aan de algemene notarisvergoeding. Houd er verder rekening mee dat je bij een duurdere woning een extra hypotheek moet aangaan en ook dat brengt kosten met zich mee.

Laat je adviseren door een financieel adviseur

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor hypotheekoverdracht bij een nieuw huis? Laat je dan vooral adviseren door een expert. Deze gecertificeerde persoon is van alles op de hoogte en kan je behoeden voor eventuele onverantwoorde risico's. Maak daarom snel een afspraak en weet waar je aan toe bent bij de aankoop van een nieuwe woning.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.