Nieuwe Aanpassingen aan Basisbankdienst voor VME’s: Wat U Moet Weten

Vanaf 10 juni 2024 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de basisbankdienst voor VME’s. Lees hier hoe alle VME’s nu onder de basisbankdienst voor ondernemingen vallen en hoe de regeling voor werk- en reservekapitaalrekeningen is aangepast.

Wat zijn de nieuwe aanpassingen aan de basisbankdienst voor VME’s?

Op 10 juni 2024 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de basisbankdienst voor Verenigingen van Mede-eigenaars (VME's). Deze aanpassingen volgen op de vraag van CIB en Federia om twee rekeningen per VME te garanderen: één voor het werkkapitaal en één voor het reservekapitaal. Tevens vallen nu alle VME's onder de basisbankdienst voor ondernemingen.

Wat houdt de basisbankdienst voor ondernemingen in voor VME’s?

De nieuwe wetgeving, gepubliceerd op 31 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad, schrapt het onderscheid op basis van de toebedeling van aandelen in de statuten. Voorheen was de basisbankdienst afhankelijk van het percentage aandelen toebedeeld aan kavels zonder professionele bestemming. Nu vallen alle VME's onder de basisbankdienst voor ondernemingen, ongeacht de statutaire bestemming van kavels.

Waarom is dit onderscheid geschrapt?

De voorwaarden van de basisbankdienst voor particulieren bleken in de praktijk niet compatibel met de meeste VME's. Bijvoorbeeld, een spaarrekening met meer dan €6.000 zou niet in aanmerking komen onder de particuliere basisbankdienst. Door alle VME's onder de basisbankdienst voor ondernemingen te plaatsen, wordt deze incongruentie opgelost, hoewel het maximale tarief voor ondernemingen hoger ligt dan voor particulieren.

Wat zijn de nieuwe regels voor werk- en reservekapitaalrekeningen?

Bij de invoering van de basisbankdienst voor VME's was er slechts één rekening toegestaan. CIB en Federia benadrukten echter dat VME's verplicht zijn om twee rekeningen te hebben: één voor het werkkapitaal en één voor het reservekapitaal. De nieuwe regelgeving verplicht banken nu om twee betaalrekeningen aan te bieden aan VME's die gebruikmaken van de basisbankdienst.

Wat betekent dit voor VME’s die gebruikmaken van de basisbankdienst?

VME's die vanwege weigeringen in het reguliere aanbod beroep doen op de basisbankdienst, kunnen nu rekenen op de beschikbaarheid van twee betaalrekeningen. Dit zorgt voor een betere naleving van de wettelijke vereisten en vergemakkelijkt het financiële beheer van VME's.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.