Samenwonen? Oké, maar… wie huurt de woning eigenlijk?

Je gaat samenwonen met je lief? Proficiat. Maar hoe zit dat nu met de huurovereenkomst van jullie liefdesnestje? Hier enkele heldere antwoorden.

We moeten eerst en vooral een onderscheid maken tussen feitelijk en wettelijk samenwonen.

Feitelijk samenwonen

Feitelijk samenwonen, dat is wanneer twee mensen samenwonen op één adres, zonder een officiële verklaring af te leggen. Als je feitelijk samenwoont, word je door de wet beschouwd als alleenstaande. Je hebt geen rechten en plichten tegenover elkaar. Indien de huurovereenkomst is aangegaan door een van de samenwonenden, is enkel hij verantwoordelijk voor de betaling van de huur, maar kan hij ook op eigen houtje de huur opzeggen of kan hij de andere de toegang tot de woning weigeren. Indien de huurovereenkomst is aangegaan door beide samenwonenden, dan moet elk de helft van de huur betalen (tenzij de huurovereenkomst dit anders zou bepalen).

Wettelijk samenwonen

Wettelijk samenwonen: dat is wanneer twee mensen samenwonen op één adres én hiervoor ook een verklaring afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. In geval van wettelijke samenwoning is de gehuurde gezinswoning beschermd. Wanneer de huurovereenkomst door een van de wettelijk samenwonenden is aangegaan, dan wordt de andere automatisch medehuurder. Beiden zijn dan ook verantwoordelijk voor het betalen van de huurprijs en de één kan de ander niet zomaar op straat zetten.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.