Traditionele keukens versus moderne keukens

Keukens gaan twintig tot dertig jaar mee en zijn een flinke investering. No pressure wanneer je een nieuwe moet kiezen! Om je te helpen, zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Maak kennis met de traditionele keuken

Verlang jij naar die ouderwetse sfeer die je terugbrengt naar grootmoeders keuken? De geur van brood, vers uit de oven, een indrukwekkende buffetkast met oma’s mooiste servies erin en bewerkte, houten keukenkastjes? Dan is de traditionele keuken waar je naar op zoek bent. Geen zorgen. Een traditionele keuken hoeft niet prehistorisch te zijn. De stijl en sfeer zijn wel duidelijk anders dan die van de moderne keuken. Ten eerste mag het less-is-more-principe de prullenbak in. Sierlijk bewerkte handvatten op de keukenkastjes, gekleurde tegeltjes als achterwand, ouderwets kookgerei aan haakjes en een retro broodrooster op het aanrecht – het is allemaal welkom. Open kastjes en legplanken maken spulletjes makkelijk bereikbaar. Netjes opruimen is wel van belang, want ook een traditionele keuken kan rommelig ogen wanneer niet alles op zijn plaats staat.

Hoe creëer je een traditionele keuken?

Zoals gezegd, hoeft een traditionele keuken niet prehistorisch te zijn. Een gasfornuis is lekker ouderwets, maar een elektrische gasplaat heeft veel voordelen en is een welkome aanvulling in iedere keuken. Zolang de rest van de keuken er landelijk en traditioneel uitziet, zal een zo’n modern apparaat de ambiance niet bederven. Vind je het toch geen gezicht? Plaats er dan een afdekplaat met houtprint overheen wanneer je niet aan het koken bent. Traditionele keukens bestaan vaak voornamelijk uit hout. Een vloer met een houtlook, houten keukenkastjes of een houten aanrechtblad doen het altijd goed. Werk moderne inbouwapparaten weg achter ouderwetse keukenfrontjes en vul je keuken op met kookboeken, accessoires en koelkastmagneetjes. In een traditionele keuken mag geleefd worden!

Maak kennis met de moderne keuken

Een moderne keuken is strak, simplistisch en open. Het oogt zeer ruimtelijk en is daarmee uitermate geschikt voor wat kleinere keukens. Details kunnen aanwezig zijn, maar op een subtiele manier. In een moderne keuken loopt de vloer meestal door van de woonkamer naar de keuken. Betreft het een open keuken? Dan is het extra belangrijk dat deze ruimte naadloos aansluit op de zitkamer. In de moderne keuken vind je de nieuwste snufjes en het liefst zijn zoveel mogelijk apparaten ingebouwd. Niet alleen de koelkast en de vaatwasser, maar ook je koffiemachine en magnetron. Zo hou je immers meer ruimte over op de aanrechtbladen en er is meer eenheid in de keuken. Daarnaast wordt zoveel mogelijk kookgerei opgeborgen achter kastdeurtjes. Twee of drie plankjes zijn best welkom, maar deze zet je beter niet te vol om het opgeruimde gevoel van de stijl te bewaren. In de moderne keuken heerst een rustige sfeer. De ruimte zelf verdwijnt al snel op de achtergrond, waardoor de focus sneller wordt geplaatst op waar het echt om draait: de dierbaren die zich in je keuken bevinden. Door de simplistische stijl is het bovendien een plaats waar je ’s morgens rustig wakker wordt of waar de kinderen na school hun huiswerk maken.

Hoe creëer je een moderne keuken?

Een moderne keuken is vrij eenvoudig te creëren. Een elektrische kookplaat is een echte must. Wil je de strakke lijnen in je keuken bewaren? Kies dan niet voor een afzuigkap, maar een afzuiging in de kookplaat. Vooral als je de kookplaat in het keukeneiland installeert, is dit de beste optie. Hierdoor oogt je keuken nog opener. In moderne keukens zijn werkbladen van natuursteen zeer welkom. Heb je een kleine keuken? Aanrechtbladen of kastjes van RVS zullen het licht weerkaatsen en de ruimte groter laten ogen. Een hoogglans lak is ook een uitstekende keus. De achterwand hou je het beste naadloos. Een glazen achterwand is strak, modern en in veel kleuren en afwerkingen verkrijgbaar.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.