Vijf renovatietips voor een vlotte verkoop

Denk dan goed na voor je je wildste renovatieplannen in de praktijk brengt. Bij de verkoop van je woning staat renoveren namelijk niet altijd gelijk aan een hogere opbrengst. Hieronder geven we je vijf tips voor een zinvolle renovatie!

1. Hou het simpel … en functioneel

De functionaliteit en de esthetiek van een huis spelen een zeer belangrijke rol bij de verkoop: hoe groter de afstand tussen de wensen van de koper en de realiteit, hoe minder een potentiële koper zal willen betalen. Daarom is ‘eenvoudig’ een veel betere optie dan ‘overacting’. Misschien vind jij het wel leuk om een glijbaan te installeren in plaats van een trap, maar de kans is klein dat een ouder koppel je enthousiasme deelt en dat ze de extra kosten in hun bod verrekenen. Volgens dezelfde logica staat niet iedereen te springen om meer te betalen omdat jij per se een jacuzzi of sauna wou. Als je renoveert met het oog op een verkoop, probeer dan je huis zo functioneel mogelijk te houden. Hoe minder de koper nog moet aanpassen, hoe meer geld hij zal willen neertellen voor je woning.

2. Maak het niet té persoonlijk

Om je nostalgische gevoelens aan je jeugdvakanties aan de Middellandse Zee te herbeleven, heb je je woonkamer volledig in dat thema gerenoveerd en heb je een groot aquarium geïnstalleerd in de living. Hoewel dit prachtig kan zijn en je er waarschijnlijk een klein fortuin voor over hebt gehad, heeft niet iedereen diezelfde voorliefde voor de zee. Kleuren en smaken verschillen, dus opteer je beter voor een neutrale stijl- en kleurkeuze die een ruim publiek kan aanspreken.

3. Wie een put graaft …

Een zwemvijver, heerlijk toch om in te dobberen tijdens die warme zomerdagen? Helaas schijnt de zon in België lang niet altijd en vinden jonge gezinnen een waterpartij vooral onveilig voor de kinderen. Denk ook aan alle ruimte die verloren gaat. Het dichtgooien van zo’n put is een hele klus en vaak is het een reden om de verkoop af te blazen. Een veel beter idee is de troeven van je grote, goed onderhouden tuin maximaal uit te spelen. Inclusief het zuidgerichte terras, gerieflijke tuinhuis en handige fietsberging, maar zonder het overbodige zwembad, oversized klimrek of weinig functionele bijgebouw.

4. Kijk om je heen

Een huis staat in België zelden alleen. Hou bij de renovatie dus rekening met de stijl van de omliggende panden. Stedenbouwkundige voorschriften moeten ervoor zorgen dat het historische straatbeeld niet wordt verstoord, maar ook zonder die regels is de Belg gevoelig voor al te opvallende voorgevels. Als je het boek Belgian ugly houses openslaat, zie je meteen dat de meeste huizen net in die lijst staan omdat ze niet in hun context passen. Vergeet bovendien ook nooit dat de voorgevel van je huis het eerste contact met de koper is.

5. Bewaar de logica

Heb je de garage omgebouwd tot een grote mancave met een heleboel ingebouwde kasten en een waterpas stukje beton in het midden voor de biljart? Dan wordt parkeren voor de volgende bewoner natuurlijk moeilijk. Is de tweede slaapkamer omgetoverd in een heuse inloopdressing? Ook dit is niet voor iedereen even praktisch. Een overbodige muur weghalen kan gerust, maar al te ver afwijken van een logische indeling doe je toch best niet. Niet iedereen wil tenslotte een bureau met alles erop en eraan, een kinderkamer met ingebouwd ballenbad of een perfect akoestische repetitieruimte.

Bezint eer ge begint

Goed nadenken voor je renoveert, is dus de boodschap. Stel jezelf de vraag: “waarom renoveer ik?” Als het antwoord op die vraag “om te verkopen” is, dan vraag je je best ook af wat de modale Belg zou doen. Op die manier krijg je een afgewerkt, maar neutraal pand met een zo hoog mogelijke prijs bij verkoop. Hoe je je pand voorbereidt op de ontvangst van bezoekers, lees je in onze blog met tips voor vastgoedstyling.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.