Zijn rookmelders verplicht in een appartementsgebouw?

Sinds 2020 geldt in individuele appartementen dezelfde verplichting voor rookmelders als in woningen. In gemeenschappelijke delen zijn ze alleen vereist in kelders met technische installaties en kelders die via individuele appartementen toegankelijk zijn.

Appartement versus gemeenschappelijke delen

Sinds 1 januari 2020 zijn rookmelders volgens het Rookmeldersdecreet wettelijk verplicht in alle Vlaamse woningen. Met ‘woningen’ worden ook ‘appartementen’ bedoeld, maar niet de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. Dat betekent echter nog niet dat er in geen enkel gemeenschappelijk deel rookmelders geïnstalleerd moeten worden.

Kelders en zolders met een technische installatie

In de inkomhal, de gangen of de traphal van appartementsgebouwen zijn rookmelders niet verplicht. Het omgekeerde is van toepassing voor kelders en zolders waar zich een technische installatie bevindt. Mogelijke technische installaties zijn een verwarmingsketel, het elektrisch verdeelbord, een ventilatie-unit, de gaskraan… Of die ruimtes individueel of gemeenschappelijk zijn, speelt daarbij geen rol: van zodra er een technische installatie aanwezig is, is een rookmelder altijd verplicht.

Individuele kelders

Ook in kelders zonder technische installatie kan een rookmelder verplicht zijn, namelijk wanneer de bewoners hun kelder vanuit hun appartement kunnen betreden. In dat geval wordt de kelder beschouwd als een deel van het appartement en is een rookmelder verplicht.

Is de kelder enkel toegankelijk via de gemeenschappelijke delen (en staat er geen technische installatie)? Dan zijn rookmelders niet verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een fietsberging of berghok in de ondergrondse parkeergarage.

Wie is verantwoordelijk voor de installatie van rookmelders?

De VME (Vereniging van mede-eigenaars). Wordt het gebouw beheerd door een syndicus, dan is die verantwoordelijk voor de plaatsing van de rookmelders. De kosten daarvoor vallen ten laste van de VME.

Welke rookmelder kiezen voor de gemeenschappelijke delen?

Alleen optische rookmelders zijn toegelaten. Die rookmelders moeten een CE-markering hebben en beantwoorden aan de norm NBN EN 14604. Zowel modellen met een vervangbare als met een niet-vervangbare batterij komen in aanmerking.

Rookmelders en/of branddetectiesysteem?

De rookmelderplicht kent nog een uitzondering. Wanneer het appartementsgebouw uitgerust is met een gekeurd en gecertificeerd branddetectiesysteem hoeven er bijkomend geen rookmelders voorzien te worden, ook niet in de individuele appartementen en gemeenschappelijke delen met een technische installatie.

Conclusie

Volgens het Rookmeldersdecreet zijn rookmelders verplicht in de individuele appartementen, in gemeenschappelijke delen met een technische installatie en in kelders die toegankelijk zijn via het appartement. In de andere gevallen zijn rookmelders niet verplicht in appartementsgebouwen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.