Alles wat je moet weten over het overstromingsattest in Vlaanderen

Ontdek alles wat je moet weten over het overstromingsattest in Vlaanderen. Waarvoor dient het? Wie heeft het nodig? Hoe kan je het verkrijgen? Lees verder voor alle antwoorden en meer.

Wat is een overstromingsattest?

Een overstromingsattest is een officieel document dat aantoont of een bepaald gebouw of perceel gelegen is in een overstroombaar gebied. Het attest wordt afgeleverd door de Vlaamse Milieumaatschappij en is bedoeld om potentiële kopers of huurders te informeren over het risico op overstromingen.

Wie heeft een overstromingsattest nodig?

Elke eigenaar of beheerder van een gebouw of perceel kan een overstromingsattest aanvragen, maar het is vooral belangrijk voor wie zijn eigendom wil verkopen of verhuren. Potentiële kopers of huurders hebben immers het recht om te weten of het gebouw of perceel in een risicozone ligt.

Hoe kan ik een overstromingsattest aanvragen?

Je kan een overstromingsattest aanvragen bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Dit kan online via het geoloket overstromingsrisico of via een aanvraagformulier dat je kan downloaden op de website van de VMM.

Wat staat er allemaal op een overstromingsattest?

Op het attest vind je informatie over het overstroombaar gebied waarin het gebouw of perceel gelegen is en de mate van overstromingsrisico. Het attest vermeldt ook of er al dan niet maatregelen werden genomen om overstromingen te voorkomen of te beperken.

Hoe lang is een overstromingsattest geldig?

Een overstromingsattest is in principe 1 jaar geldig. Als er in de tussentijd wijzigingen zijn in de overstromingsrisico's van het gebied, kan het nodig zijn om een nieuw attest aan te vragen.

Wat zijn de gevolgen van een overstromingsattest?

Een overstromingsattest op zich heeft geen directe gevolgen voor de eigenaar of beheerder van een gebouw of perceel. Het kan wel invloed hebben op de verkoop of verhuur van het eigendom, aangezien potentiële kopers of huurders geïnformeerd worden over het risico op overstromingen. Het is dus belangrijk om het attest te laten opstellen en te vermelden in de vastgoedadvertenties.

Is een overstromingsattest verplicht?

Het is niet verplicht om een overstromingsattest aan te vragen, maar het is wel sterk aanbevolen voor wie zijn eigendom wil verkopen of verhuren. Het geeft immers belangrijke informatie over het risico op overstromingen en kan bijdragen aan een vlotte verkoop of verhuur van het eigendom.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.