Bouwen of renoveren in 5 clichés

Een woning zoeken is vooral keuzes maken. Kies je voor een nieuwbouwproject of voor een renovatieproject? Over bouwen en verbouwen bestaan heel wat clichés, maar kloppen deze wel? We nemen de voornaamste dooddoeners onder de loep.

Een nieuwbouwproject is altijd duurder dan een renovatieproject

Niet altijd. Bij twee vergelijkbare panden is de vraagprijs van een nieuwbouwproject inderdaad doorgaans hoger. Dat is ook logisch en een mooi herenhuis dat zich niet in perfecte staat bevindt, biedt ook iets meer onderhandelingsruimte voor de vraagprijs.

Toch bestaat de kans dat een renovatie uiteindelijk duurder uitvalt dan een nieuwbouw. De renovatiekosten berekenen is namelijk niet altijd even evident. Je denkt ook best even heel eerlijk na hoe handig je bent en in welke mate je (al dan niet professionele) hulp zal moeten inschakelen. Zo vermijd je dat je renovatiedroom in een financiële kater uitmondt.

Bij een nieuwbouwproject heb je een veel duidelijker zicht op de totaalkost, ook al is ook die niet altijd 100% juist. Ga je voor een sleutel-op-de-deurwoning, dan lopen de kosten op afhankelijk van de gekozen materialen en van de mate waarin je van de voorgestelde plannen wil afwijken. Besluit je om de bouw zelf te regelen, dan zal je architect je een gedetailleerd kostenplaatje presenteren op basis van de verschillende verzamelde offertes, maar ook deze zijn nooit tot op de cent juist.

Voor een nieuwbouw moet je zelf niets kunnen

Dit is niet correct. Afhankelijk van de manier waarop je het project aanpakt, heb je meer of minder kennis en vaardigheden nodig. Werk je samen met een sleutel-op-de-deurfirma, dan word je omringd door een heel team van experts. Hier moet je vaak niets meer doen dan keuzes maken in functie van de afwerking.

Regel je de bouw zelf, dan heb je een gezonde dosis administratieve vaardigheden nodig. Hoewel je ondersteund wordt door je architect, ben jij wel de eindverantwoordelijke. Het is dus jouw taak om ervoor te zorgen dat de verschillende partijen tijdig en correct de nodige werken uitvoeren, maar dus ook om oplossingen te vinden als de planning door een of andere reden niet meer klopt.

Ten slotte kan je de kosten ook heel wat drukken als je zelf de handen uit de mouwen steekt. Neem bijvoorbeeld een deel van de afwerking voor je rekening, zoals behangen of verven.

Renoveren is enkel interessant voor mensen die zelf in de bouw werken

Het is waar dat je best wat kennis hebt van verbouwen vooraleer je eraan begint, maar je hoeft geen Bob De Bouwer te zijn om een succesvolle renovatie te verwezenlijken. Wel moet je goed weten wat je zelf wel of niet kan en op tijd hulp inroepen van verschillende experts die je kunnen begeleiden, bijvoorbeeld op het vlak van energiebesparende ingrepen. Jezelf overschatten of je project onderschatten zorgt er al snel voor dat het prijskaartje én de frustraties stijgen.

Een succesvolle renovatie geeft wel vaak een groot gevoel van voldoening: je hebt een afgeleefd pand weer nieuw leven ingeblazen. Met veel inzet en de juiste raad op het juiste moment is renoveren een lang, maar leuk avontuur.

Een nieuwbouwproject is nooit op tijd klaar

Nooit is overdreven, maar de timing is naast de hogere initiële kost vaak een reden waarom mensen niet aan een nieuwbouwproject durven te beginnen. Als de vertragingen zich beperken tot enkele weken, dan is er meestal niet echt een probleem. Als ze daarentegen oplopen tot enkele maanden moet je op zoek naar een tussenoplossing met heel wat gedoe en kosten tot gevolg.

Ook bij een renovatieproject kan de timing overigens soms zwaar wegen. Zeker als je de renovatie niet goed ingeschat hebt, kan ze langer duren dan gedacht. Dit kan heel demotiverend werken. Goed plannen is bij beide de boodschap!

Bij renovatie kan je nooit 100% je eigen ding doen

Dit klopt. Je bent op zijn minst beperkt in je keuzes omdat het pand nu eenmaal al bestaat. Dit kan echter ook inspirerend werken! Een oud pand omtoveren tot een moderne woning zorgt vaak voor mooie eindproducten waar je achteraf enorm trots op kan zijn.

Heb je bij een nieuwbouw dan wel volledig carte blanche? Dit hangt af van de keuze voor een sleutel-op-de-deurfirma of niet. Bij deze firma’s heb je vaak de keuze tussen bepaalde materialen en bepaalde indelingen, maar bepaal je niet alles zelf. Wil je van deze voorstellen afwijken, dan kost dat je vaak wel een pak extra. Kies je ervoor om alles zelf te doen, dan zijn de enige beperkingen voor je droomhuis je verbeelding, je budget en de wetgeving.

Besluit

Het antwoord op de vraag ‘Renoveren of bouwen?’ is een heel genuanceerd verhaal waarbij je met veel factoren rekening moet houden. Afhankelijk van je situatie en je persoonlijkheid zal de ene of de andere optie interessanter zijn. Bepaal voor je begint goed wat je mogelijkheden zijn en dan kan je de keuze maken die het beste bij je past.

 

Een keuze gemaakt? Immo Europe heeft zowel nieuwbouwprojecten als te renoveren woningen in portefeuille. 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.