De juiste prijs voor uw eigendom: essentieel om te vermijden dat een pand verbrandt

Je woning verkopen is een, daar binnen een redelijke termijn in slagen is twee. Een correcte prijszetting is in dat opzicht cruciaal. Dat leggen we uit aan de hand van een paar vaak gehoorde clichés.

“Ik weet toch zelf het beste wat de waarde is van mijn huis”

Als verkoper ken je inderdaad je eigen woning het best, maar een professionele vastgoedfirma kent de markt. Dat laatste is veel relevanter voor de prijsbepaling. De vastgoedexpert vergelijkt met panden in de buurt, volgt de vastgoedsector op de voet en weet perfect wat de meerwaarde is van een tuin, een garage of een goede EPC-score. Verkopers daarentegen overschatten de waarde van hun eigen woning, onder meer omdat ze in de waardebepaling ook de sentimentele waarde meenemen. Maar net die is voor kandidaat-kopers niets waard.


“Een te hoge vraagprijs is echt wel nadelig. Met een correcte marktprijs maak je veel meer kans op een snelle verkoop.”


“Ik heb veel werken uitgevoerd sinds ik mijn woning kocht”

Nieuwe beglazing, een moderne keuken, geschilderde muren, een aangelegde tuin, … Hoe noodzakelijk deze werken je ook leken op het moment dat je ze uitvoerde, voor kandidaat-kopers zijn ze dat veel minder. De kosten integraal doorrekenen in de verkoopprijs is dus geen optie. Een half vol glas is hier niet hetzelfde als een half leeg glas. Terwijl de verkoper geneigd is alle extra kosten toe te voegen aan de vraagprijs, lijsten potentiële kopers alle minpuntjes op en brengen die in mindering bij hun bod. De vastgoedexpert is daarentegen de enige die de kerk in het midden kan houden.

“We zijn niet gehaast hoor”

Aanvankelijk zijn veel eigenaars geneigd om te opteren voor een zo hoog mogelijke prijs. De tijd dringt immers niet en als het niet lukt, kan de prijs later wel naar beneden bijgesteld worden. Dat denken ze althans … Niets is echter minder waar. De kans op een goed bod heb je namelijk net nadat de woning te koop werd gesteld. Wie echt op zoek is naar een nieuwe thuis doet dat immers actief. Van zodra zich een nieuwe opportuniteit aanbiedt, gaan ze over tot actie. En vaak bestaat die uit een bezoek, gevolgd door een fair bod. Naarmate de tijd verstrijkt, vermindert die kans alleen maar. Want een huis dat maanden te koop staat, daar moet toch iets mis mee zijn?

“Een hoge vraagprijs laat marge om te onderhandelen”

Nog zo’n populaire misvatting. In veel gevallen zal je bij een te duur geprijsde woning niet eens de kans krijgen om te onderhandelen. Hoe meer de vraagprijs boven de marktprijs ligt, hoe lager de opkomst. Het risico bestaat zelfs dat helemaal niemand je woning komt bezoeken. In plaats van kandidaat-kopers af te schrikken met een overdreven prijskaartje, speel je beter meteen open kaart met een eerlijke vraagprijs. Zelfs al had je zelf op meer gehoopt. Je zou niet de eerste zijn die zijn woning veel te duur in de markt zette en uiteindelijk pas zijn huis van de hand kon doen aan een bedrag dat een stuk lager is dan de door de vastgoedprofessional voorgestelde (markt)prijs.


“De beste kans op een fair bod heb je net nadat je woning te koop werd gezet. Hanteer dus van bij het begin een correcte prijs.”


Conclusie: vertrouw op de kennis en ervaring van de vastgoedmakelaar

Veel interessanter dan hardnekkig vast te houden aan hoeveel je woning volgens jou waard is, is een schatting door een vastgoedmakelaar als Immo-Europe. Onze kennis van de markt en de vergelijking met de panden die we de afgelopen jaren met succes verkochten, zorgt voor een realistische prijsbepaling. En uiteindelijk voor een vlottere verkoop. Een correcte prijs trekt namelijk veel meer kandidaat-kopers aan, ook zonder dat de vraagprijs moet bijgesteld worden.

Nog meer tips om te vermijden dat je eigendom te lang te koop staat? Lees dan ook deze blog.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.