De syndicus in vraag & antwoord

Ben je eigenaar van een appartement? Dan zullen de termen ‘mede-eigendom’ en ‘syndicus’ je wellicht niet vreemd in de oren klinken. Maar weet je ook wat die laatste precies doet? We leggen je het uit met een reeks vragen en antwoorden.

Wat is de hoofdtaak van de syndicus?

De belangrijkste verantwoordelijkheid van de syndicus – of ‘syndic’ in de volksmond – is ervoor te zorgen dat het samenleven in een mede-eigendom vlot verloopt. Als vertegenwoordiger van de mede-eigenaars neemt de syndicus concreet het administratieve, financiële en technische beheer van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw op zich.

Wat doet de syndicus concreet?

Het takenpakket van de syndicus bestaat uit drie luiken:

• Administratief: de syndicus houdt alle boekhoudkundige, technische, financiële en verzekeringsgerelateerde documenten bij. Die worden gebundeld in een up-to-date dossier. De syndic organiseert ook de algemene vergadering (AV), stelt de notulen op en voert de beslissingen van deze AV uit.

• Financieel: facturen inboeken en betalen, provisies opvragen, het werkkapitaal en reservefonds beheren, de individuele afrekeningen opmaken, … Dit wordt allemaal verzorgd door de syndicus, conform de wettelijke verplichtingen.

• Technisch: de syndicus zorgt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw en voor de snelle opvolging van technische vragen. Bij herstellingen en werken vergelijkt hij offertes en kiest hij de meest bekwame partner, conform de beslissingen genomen op de AV. De syndicus voert ook een periodieke controle uit van de gemeenschappelijke delen en verzorgt de permanentie.

Is de aanstelling van een syndicus verplicht?

Ja, althans van zodra er meer dan één wooneenheid is in hetzelfde gebouw. In dat geval is een deel ervan immers sowieso gemeenschappelijk. Denk aan de lift, de tuin, de parkeergarage, de gangen, het dak of de gevel. Zijn alle entiteiten eigendom van dezelfde eigenaar? Dan is in principe geen syndicus nodig. Doet die eigenaar een van de appartementen van de hand? Dan moet wel een syndicus worden aangesteld.

Wie kan als syndicus optreden?

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een professionele syndicus. Vaak is dat een vastgoedmakelaar. Die kent de wetgeving als zijn broekzak en heeft ervaring met het beheren van mede-eigendommen. Immo Europe treedt al sinds 1965 in die hoedanigheid op en is vandaag syndicus van honderden gebouwen in Koksijde. Daarnaast is ook een niet-professionele syndicus mogelijk. Een mede-eigenaar bijvoorbeeld, maar dan moet die wel een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en ingeschreven zijn in de KBO. Het is de algemene vergadering die kiest wie als syndicus optreedt.

Hoeveel kost een professionele syndicus?

Het tarief van de syndicus varieert naargelang het aantal wooneenheden en de aard van de gemeenschappelijke delen. In ieder geval dient elke bewoner van de mede-eigendom jaarlijks of maandelijks mee te betalen voor de syndicus. In ruil hoeven de eigenaars zich geen zorgen te maken over het administratieve, technische en financiële beheer van de gemeenschappelijke delen van hun eigendom.

 

Benieuwd hoe Immo Europe de rol van syndicus op zich neemt? Contacteer ons op syndic@immo-europe.be voor meer info of een offerte op maat.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.