Home Staging: eenvoudige tips om uw huis nog aantrekkelijker te maken

Alle eigenaars die hun woning te koop stellen, willen uiteraard een snelle verkoop met een maximale opbrengst. Dat is mogelijk… op voorwaarde dat je je huis of appartement grondig onder handen neemt, het zogenaamde 'Home Staging'.

Immo Europe legt je uit hoe je best te werk gaat, kamer per kamer. Alle specialisten uit de vastgoedsector zijn het erover eens: geïnteresseerde kopers beslissen binnen de eerste 90 seconden van hun bezoek of ze werkelijk interesse hebben om je huis of appartement te kopen. Er moet dan ook alle aandacht besteed worden aan de eerste indruk. Je woning moet zo knus, warm en neutraal mogelijk voorgesteld worden dat de kandidaat-koper zichzelf er perfect mee kan vereenzelvigen … zonder zelfs te willen onderhandelen over de prijs.

Hoe pleeg je 'Home Staging' nu eigenlijk in de praktijk? De grote principes en kleine tips …

De principes van 'Home Staging'

Het is niet de bedoeling om zware renovatiewerken uit te voeren in je woonst. Wel om deze een gevoel van 'nieuw', frisheid en gezelligheid te geven met een minimum aan kosten (voor een gemiddeld budget reken op 1% van de verkoopprijs). De sleutelprincipes voor het opwaarderen van je huis zijn: orde, kleur en licht. Onderstaande principes zullen je alvast inspiratie geven:

De woonst moet in eerste instantie grondig gekuist worden van onder tot boven, om alle onaangename geurtjes te verwijderen en een gevoel van frisheid te geven.

Alle « te overladen » persoonlijke effecten (familiefoto’s, verzamelingen, postuurtjes, … ) moeten verwijderd worden. Het goed moet harmonieus gemaakt worden (niet bij elkaar passende meubels verwijderen).

Kleine gebreken of schade zullen hersteld worden (herstellen van scheuren en beschadigde tegels, deuken in deuren, afschilferende verf, loshangende brievenbus, enz.).

Overtollige meubels of voorwerpen zullen weggenomen worden om een gevoel van ruimte te creëren en om op een aangename wijze te kunnen rondlopen.

Daartegenover staat dat de decoratie welke een gevoel van comfort of welzijn kan geven, best toegevoegd wordt.

Home Staging kamer per kamer

Hierbij enkele tips voor de « Home Staging » van alle kamers, één voor één.

Voordeur

Maak de doorgang vrij. Verwijder alle spinnenwebben, kuis alle moddervlekken en regensporen op. Plaats aangepaste verlichting, dit is rustgevend. Koop een nieuwe voetmat.

De woonkamer

Berg persoonlijke foto’s en voorwerpen, verzamelingen en dergelijke op. Kies neutrale kleuren die een harmonieus geheel vormen. Neutraal betekent niet noodzakelijk monotoon of beige. Blauwe of groene pasteltinten zijn zeer geschikte kleuren. Met enkele kussens, een boeket bloemen of een ander voorwerp dat kleur kan brengen in de ruimte, wordt deze opgevrolijkt. Nog een bijkomende suggestie: gebruik voor de muren een kleur die samengaat met een tint in de vloerbekleding of de schouwafwerking. Als de zitmeubels nog degelijk zijn maar er oud uitzien, overtrek ze dan met een nieuwe zetelbekleding. Zorg dat de kleur van de stof in harmonie is met deze van de muur. Een tv met groot beeldscherm is aangenaam om naar te kijken, maar is hinderlijk voor bezoekers omdat de grote, zwarte oppervlakte te veel de aandacht trekt. Zet ze weg of plaats ze in een kast. Plaats een geurig boeket bloemen in de woonkamer. Vermijd kunstmatige geurverspreider, sommige personen zijn hier allergisch voor.

De keuken

Berg porselein, potten en pannen op een ordelijke wijze op, zonder alles zomaar in de kasten op te stapelen. Als alles goed geschikt is, zullen de kasten een indruk van extra ruimte geven. Plaats verlichting in donkere hoeken. Als je keuken wat gedateerd is, zou je de keukendeuren kunnen herschilderen en/of nieuwe, moderne handgrepen plaatsen. Als je een open keuken hebt, schilder dan de muren in dezelfde kleur als de aanliggende plaats, maar met een iets donkerder of iets lichtere tint. De ruimte zal er groter door lijken. Als er voldoende plaats is, zet dan een tafel in de keuken. Je suggereert op die manier een mogelijk gebruik als keuken én eetkamer.

De badkamer

Vervang handgrepen en herschilder kasten om deze op te frissen. Maak grondig bad en douche schoon zodat ze er stralend nieuw uitzien. Koop een nieuwe wc-bril voor het toilet. Plaats mooie handdoekjes op een tabletje of handdoekdrager. Plaats een geurig boeket bloemen.

De slaapkamer

Aardekleuren zijn zeer geschikt voor een slaapkamer. Gebruik eventueel behangpapier voor de muur van het hoofdeinde. Haal overbodige meubels weg. Zij hebben visueel een verkleinend effect op de ruimte. Ruim je ingemaakte kleerkast (of dressing) op. Een goed geordende kast toont beter aan dat er voldoende plaats is om alles op te bergen. Koop nieuw beddengoed of een bedsprei. Harmoniseer alle kleuren van de kamer. Verwijder ook hier alle persoonlijke zaken zoals foto’s of de stapel boeken op de nachttafel.

De tuin

Snoei hagen, maai het gazon, verzamel de dode bladeren, verwijder onkruid, … Indien nodig, denk er tijdig aan om nieuw gras te zaaien. Als de verf van deuren en ramen hier en daar afbladdert, herschilder ze dan in dezelfde kleur. Heb je houten elementen, baksteen of blauwe hardsteen in de gevel? Kies dan de mooiste kleur die het beste harmoniseert met deuren, ramen en gevel. Plaats enkele bloembakken langs de gevel. Plant gele bloemen. Zij trekken de aandacht met hun lentesfeer. Maak alle tegels schoon zonder sporen achter te laten. Behandel het tuinhuisje, de carport, gevel en terras, … en alle ander houtwerk met een aangepast onderhoudsproduct. Zet je tuinmeubels buiten, zelfs in de winter. Dat laat aan de bezoeker toe om zich een idee te vormen van de grootte van je tuin.

Huisdieren

Kat of hond, hoe lief ook, zullen een tijd bij vrienden of in de kennel moeten. Niet alle bezoekers houden van dieren, sommigen zijn er zelfs allergisch voor. Je dieren riskeren om zich onwennig, bang, te voelen en zouden een onverwacht, tot zelfs agressief gedrag kunnen vertonen. Dieren maken het huis vuil. Neem niet het risico dat de hond gaat plassen of de kat overgeven op het tapijt juist op het moment dat je bezoek hebt. Sommigen vinden het zelfs een verschrikking te weten dat er een huisdier in het huis gewoond heeft. Verwijder dan ook alle aanduidingen van zijn aanwezigheid: foto’s, eetbakjes, speeltjes, kattenbak, … en niet in het minst: verlucht zeer goed alle kamers.

Ziezo, je weet nu op welke wijze je de aantrekkelijkheid van de woning die je gaat verkopen kan verhogen dankzij de principes van 'Home Staging'!

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.