Huurmarkt opnieuw aantrekkelijk maken voor investeerders en verhuurders

De vraag naar huurwoningen neemt nog steeds toe, maar het aanbod wordt kleiner. Dat laat zich voelen in de huurprijzen.

Waarom stijgt de vraag naar huurwoningen?

  • Jongeren willen niet te lang bij hun ouders wonen. Budgettekort en onzekerheden over werk en relaties verhinderen hen om een woning te kopen. Daarom kijken ze uit naar een huurappartement of huurhuis.
  • Jonge koppels kunnen de stap nog niet meteen zetten naar het kopen van een huis dat voldoet aan hun voorwaarden. In afwachting huren ze een huis of appartement en werken ze aan hun carrière dat nieuwe financiële perspectieven biedt.
  • Er zijn steeds meer eenoudergezinnen met kinderen die het budget niet hebben om een huis of appartement te kopen.
  • Ook medioren en senioren begeven zich op de huurmarkt. Hun huis is te groot geworden. Door het nu te verkopen, geven ze hun kinderen een financiële steun en kunnen ze kleiner wonen in een huis of een appartement. Nog voor het nodig is om naar een serviceflat of rusthuis te verhuizen.

Huurwoningen beter en betaalbaar maken

De  beleggersmarkt is één van de cruciale factoren om de private huurmarkt opnieuw meer zuurstof te geven. Meer stimuli vanuit de overheid zullen een gunstige invloed hebben op het aanbod, wat zich ook in een kwalitatief en betaalbaar aanbod zal vertalen. Het huurgarantiefonds dat de Vlaamse overheid volgend jaar wil opstarten, is een goede stap in die richting. Het huurgarantiefonds moet verhuurders beschermen tegen wanbetalers en huurders beschermen zodat ze niet meteen uit hun huis gezet worden als ze de huur niet meer kunnen betalen.

Werk aan de winkel

Slechts 5% van de Vlaamse middelen gaat momenteel naar de private huurmarkt, terwijl deze goed 20% van de totale woningmarkt inneemt. 35% van de middelen gaat naar sociale huur, terwijl deze markt ongeveer 6% van de markt inneemt. De overige 60% van de middelen gaat naar de koopmarkt.
Het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars doet enkele voorstellen om de huurmarkt weer aantrekkelijker te maken.
  1. Fiscale stimuli met de focus op structurele renovatie en energiebesparende investeringen. Dit helpt ook leegstand bestrijden.
  2. Vrijstellings- of verminderingsregeling voor successie- en schenkingsrechten. Hierdoor blijft een pand in de verhuring en wordt het niet vroegtijdig verkocht. De vrijstelling of vermindering kan gekoppeld worden aan de voorwaarde om als eigenaar de woning verplicht te blijven verhuren gedurende een bepaalde periode en te investeren in renovatie en energie-efficiëntie.
  3. Energie-abattement dat wordt toegekend bij de aankoop van een onroerend goed met het oog op verhuring. De vrijstelling van registratierechten moet dan binnen een bepaalde tijdsspanne geïnvesteerd worden in de energie-efficiëntie van de aangekochte woning.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.