Tip: veilig in de zon

Ahaa! Eindelijk is de zon er en straalt ze met haar warme gloed glimlachjes op tienduizenden kustgangers. Pas echter op, want te veel zon is ook niet goed. Enkele tips.

Zonnecrème zorgt er niet alleen voor dat u ‘s avonds niet met rode, zere huid ligt te jammeren in de zetel, het beschermt de huid ook op lange termijn tegen rimpels, vlekjes en huidkanker. Zelfs voor wie al een donkere huid of al een vakantiekleurtje heeft, is zonnecrème een must.

Tip 1: minimum factor 15

De factor van uw zonnecrème is afhankelijk van een aantal factoren zoals uw huidtype en de kracht van de zon. Gebruik minimum 15 en kies bij twijfel altijd voor een hogere factor, zo kunt u ook langer in de zon blijven zitten. Haalt u een fles van vorig jaar boven, weet dan dat zonneproducten een deel van hun beschermingsfactor verliezen doorheen de tijd.

Tip 2: een goede laag

Breng altijd een dikke laag zonnecrème aan. Reken op zo'n 30 ml (of een volle soeplepel) om uw lichaam in te smeren. Een tube van 200 ml is bijvoorbeeld goed voor niet meer dan 7 smeerbeurten (2 volledige dagen in de zon). U hoeft daarom geen dure crèmes te kopen, want supermarktmerken werken even goed. Het verschil? De goedkopere crèmes bieden minder extra's of smeren misschien wat stroever uit.

Tip 3: elke 2 uur

De vakantiestemming doet de tijd soms wat vervagen, maar houd de tijd toch wat in het oog zodat u elke twee uur een nieuwe laag zonnecrème kunt aanbrengen. Ook na het zwemmen of een zweterige inspanning, moet u opnieuw de tube zonnecrème bovenhalen. U doet er ook goed aan om u een eerste keer voor vertrek in te smeren, zodat de bestanddelen in de crème voldoende tijd krijgen om te activeren.

Tip 4: uw hele huid

Ook tenen, oren, knieholtes of zelfs de lippen kunnen verbranden. De haarlijn of de zijkant van het lichaam worden eveneens vaak vergeten, en wie pech heeft kan ook verbranden op de bovenkant van het hoofd. Lang leve de zonnehoed dus!

Tip 5: zoek de schaduw op

Een hele dag in de vlakke zon zitten is geen goed idee. Ook uw huid moet wennen aan de die warme zonnestralen. Mijd de zon sowieso tussen de piekuren 12 en 15 uur. En let op: ook onder een parasol kunt u verbranden, dus blijven smeren!

Tip 6: kinderen eerst

De huid van kinderen is extra gevoelig en moet daarom nóg beter worden beschermd. Volgens dermatologen lopen we tijdens onze kinderjaren maar liefst 50 tot 80 procent van de huidbeschadiging door de zon op! Kies dus voor een sunblock, houd kinderen jonger dan drie jaar sowieso uit de zon en laat oudere kinderen tijdens de piekuren enkel in de schaduw spelen.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.