Volmacht voor de algemene vergadering van mede-eigenaars

Stel dat je niet persoonlijk aanwezig kan zijn op de algemene vergadering van mede-eigenaars, kan je dan een volmacht geven aan iemand anders? En zo ja, aan wie, hoe en voor hoe lang?

Stemrecht bij afwezigheid

Iedere eigenaar van een kavel heeft stemrecht in de algemene vergadering van mede-eigenaars. Als een eigenaar niet persoonlijk aanwezig kan zijn op de AV, kan hij zijn stemrecht doorgeven aan een gevolmachtigde. Die kan dan in naam van de eigenaar deelnemen aan de vergadering en aan de stemming.

Wie kan een volmacht krijgen?

Zowel andere mede-eigenaars als derden komen in aanmerking om een volmacht te krijgen, weliswaar met een aantal beperkingen. Zo kunnen minderjarigen of onder voorlopig bewind geplaatste personen geen volmacht krijgen. Ook de syndicus kan enkel in eigen naam deelnemen aan de stemming.

Staat in het reglement van inwendige orde of in de statuten dat enkel mede-eigenaars een volmacht kunnen krijgen of dat bepaalde personen worden uitgesloten? Dan is dat strijdig met de wet en hoeft geen rekening te worden gehouden met deze bepaling.

Wanneer moet de volmacht gegeven worden?

Ten laatste voor het begin van de algemene vergadering. Bij het binnenkomen dus en de ondertekening van het aanwezigheidsregister. Op die manier kan het aantal aanwezige stemmen juist geteld worden en kan bij eventuele stemming ook nagegaan worden wat de juiste verhouding is.

Voor hoeveel vergaderingen geldt de volmacht?

Volgens de wet mag een volmacht slechts gelden voor één vergadering. Bij gebruik van een algemene of specifieke notariële volmacht kan een volmacht echter voor meer dan één vergadering gelden. Wordt het aanwezigheidsquorum voor een algemene vergadering niet bereikt, dan blijft de verleende volmacht wel gelden voor de volgende vergadering.

Volmacht op naam

Een volmacht mag niet blanco zijn. De naam van de gevolmachtigde moet dus vermeld staan op de volmacht. Op die manier kan de lasthebber zijn of haar volmacht niet overdragen. De wet vermeldt echter niet dat de naam van de gevolmachtigde eigenhandig door de lastgever geschreven moet zijn. In theorie kan de lasthebber dus zelf zijn naam invullen.

Conclusie

Een volmacht geven voor de algemene vergadering van mede-eigenaars is perfect mogelijk. Daarvoor gelden uiteraard wel een aantal voorwaarden.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.