Wat je wel en niet moet vertellen aan de verhuurder

Daar is ze dan, de huurwoning die je al een tijdje zocht. Welke informatie moet je delen met de verhuurder en welke vragen mag de verhuurder jou niet stellen? De Privacycommissie schreef hierover enkele aanbevelingen.

Daar is ze dan, de huurwoning die je al een tijdje zocht. Snel bellen voor een afspraak. En ja, het huis staat nog vrij. Minder goed nieuws is dat er nog zes andere kandidaat-huurders zijn. Keuze te over voor de verhuurder. Bereid je dus maar voor op een vragenronde. Welke informatie moet je delen met de verhuurder en welke vragen mag de verhuurder jou niet stellen? De Privacycommissie schreef hierover enkele aanbevelingen.

Identiteitsgegevens

Het eerste contact is doorgaans kort. Je belt de verhuurder op en stelt je voor. Daarna vraag je of de woning nog vrij staat en peil je naar de huurprijs. Als beide antwoorden positief zijn, prikken jullie een datum om de woning te bekijken. Bij deze eerste kennismaking hoef je enkel je naam en voornaam te vertellen.

Ook als je later het huis of flatje gaat bezichtigen, hoef je niet alle details over je privéleven te grabbel te gooien. Een aantal persoonlijke gegevens volstaan. Dit zijn je naam en voornaam en je wettelijke woonplaats. Doet je jeugdige verschijning twijfels rijzen over je meerderjarigheid? Toon dan je geboortedatum aan met je identiteitskaart. En zelfs al heeft Moeder Natuur je toebedeeld met een boeventronie, je nieuwe huisbaas mag je in geen geval vragen naar een uittreksel uit het strafregister.

Alleen of met velen?

De verhuurder mag ook polsen met hoeveel personen je in de woning wil komen wonen. Belangrijk om te weten als je met je kroostrijk gezin interesse toont voor een dakappartement of studio. En gaat het om volwassenen, kinderen of senioren? Want een flatje op de vierde verdieping kan op het eerste gezicht leuk lijken om je oude dag te slijten, zonder lift zit je al snel ‘vast’. Dit brengt ons bij een andere persoonlijke aangelegenheid: je gezondheidsgegevens.

Medische informatie

Ben je fit en gezond of zie je wekelijks de huisarts? Medische gegevens zijn strikt persoonlijk en worden wettelijk beschermd. Op dergelijke vragen van de verhuurder hoef je dus niet in te gaan. In specifieke situaties kan het wel nuttig zijn om bepaalde informatie over je gezondheid te delen met de verhuurder. Als je bijvoorbeeld een beperking hebt, en een woning zoekt die in je specifieke noden voorziet. Voorwaarde is wel dat je je schriftelijk akkoord geeft aan de verhuurder om welbepaalde gezondheidsgegevens te gebruiken.

“Weet je vrouw dat je alleen gaat wonen?”

Ga je alleen wonen? Dan zijn vragen over je burgerlijke staat niet op zijn plaats. Alleenstaand, gehuwd of gescheiden? Het maakt niet uit als jij de enige huurder bent.

Ook je hobby’s behoren tot de privésfeer. Er zijn echter uitzonderingen. Ben je van plan om een slaapkamer in te richten als repetitielokaal voor je rockband? Of wil je je ontfermen over een dozijn verwaarloosde katten en honden? Die informatie moet de verhuurder weten. Zo kan hij of zij afstemmen of dit overeenstemt met de bepalingen in het huishoudelijk reglement.

Kan je de huur betalen?

Maar laten we vooral niet om de hete brij heen draaien. Wat je nieuwe huisbaas vooral wil weten, is of je solvabel bent. Kan je de huur wel betalen? Zorg voor een schriftelijk bewijs van inkomen. Als je werkt, volstaat het om een loonbriefje voor te leggen. Werk je niet, dan kan je een pensioenfiche of een afschrift van je vervangingsinkomen voorleggen in geval van werkloosheid, ziekte of invaliditeit. Het aanslagbiljet van de belastingen mag de verhuurder je niet vragen. Dit document bevat te veel gevoelige informatie die tot de privésfeer behoort. 

De huurovereenkomst

Valt de keuze op jou als huurder? Dan zijn jullie klaar voor de volgende stap: de huurovereenkomst. Vereiste gegevens hiervoor zijn je naam, voornaam, adres en geboortedatum. Is er bij de woning een parkeerplaats die enkel voor jouw auto is voorbehouden? Dan geef je uiteraard ook je nummerplaat mee. In andere gevallen hoef je eigenlijk je nummerplaat niet door te spelen. Geloofsovertuiging, etnische achtergrond, burgerlijke staat, geboorteplaats of een uittreksel uit het strafregister? Niet relevant bij het afsluiten van een huurcontract. 

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.