4 tips voor een goede band met je makelaar

Heb je gekozen om je woning te verkopen of te verhuren via een immokantoor? Uiteindelijk willen jullie allebei hetzelfde: een snelle verkoop aan de juiste prijs. Volgende tips kunnen bijdragen tot een goede verstandhouding.

1. Hou het proper

Eenmaal je huis te koop staat, komen mogelijk elke dag geïnteresseerden op bezoek. Althans, dat is de bedoeling. Zolang de makelaar kandidaat-kopers meebrengt, zorg je er dus best voor dat je woning en je tuin er piekfijn bij liggen. Het effect van een berg afwas, rondslingerend speelgoed, niet afgestofte meubels, een verwilderde tuin en onopgemaakte bedden valt immers niet te onderschatten. Ben je niet van het opruimtype? Bijt dan toch even door die zure appel heen, want een slordige eerste indruk doet kandidaten sneller afhaken dan je zou denken. Ook je makelaar zal je dankbaar zijn.

2. Stel je discreet op

Doorgaans heeft je makelaar veel meer ervaring in het verkopen en verhuren van vastgoed. Vertrouw dus op zijn deskundigheid. Meelopen tijdens een bezoek heeft geen enkele zin. Jouw aanwezigheid kan bij potentiële huurders of kopers namelijk opdringerig overkomen. En de vastgoedmakelaar, die krijgt het gevoel dat je hem op de vingers kijkt. Laat hem gewoon zijn werk doen. Dat kan hij heus ook zonder jou.

3. Discussieer niet eindeloos over de prijs

Je vastgoedmakelaar kent de markt en dus ook de vastgoedprijzen in je regio. De prijs die hij je zal voorstellen, ligt in de meeste gevallen in die lijn. Dat die verkoopprijs lager is dan wat je had verwacht of verhoopt, is volstrekt logisch. Onbewust reken je namelijk ook de emotionele waarde mee, maar daar heeft de kandidaat-koper uiteraard geen boodschap aan. Je makelaar blijven pushen om je woning toch maar aan een hogere prijs in de markt te zetten, is overigens zinloos. Vaak is het zo dat een te hoge prijszetting finaal leidt tot een prijsdaling en een uiteindelijke verkoop aan een bedrag dat fors onder de initieel voorgestelde prijs ligt. Meer hierover in onze blog 'De juiste prijs voor je eigendom'.

4. Volg de tips van de makelaar op

Je makelaar komt elke week in tientallen woningen. Hij weet waar kandidaat-kopers voor vallen én waar ze op afknappen. Pas de tips die hij je geeft dan ook toe. Zo beperk je het aantal persoonlijke spullen best tot een minimum. Een bos bloemen in de woonkamer, een lekker geurtje in het toilet of een stijlvol decoratieartikel zijn wel een goed idee. Een volledig lege woning dan weer niet. Ben je al verhuisd, dan kan je met meubels in karton toch een gezellige sfeer creëren. Meer tips over hoe je je woning in haar beste daglicht presenteert, vind je in deze blog.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.