Hoe vermijd je dat je eigendom te lang te koop staat?

De kogel is door de kerk: je wilt je woning of appartement van de hand doen. Bovendien heb je het geld van de verkoop wellicht nodig voor de aankoop van je nieuwe stek. Met onderstaande tips verhoog je de kansen op een snelle verkoop.

De kogel is door de kerk: je wilt je woning of appartement van de hand doen. Eenmaal die beslissing genomen, wil je natuurlijk dat het vooruit gaat. Want van maandenlang zitten wachten op een geschikte koper wordt niemand vrolijk. Bovendien heb je het geld van de verkoop wellicht nodig voor de aankoop van je nieuwe stek. Met onderstaande tips verhoog je de kansen op een snelle verkoop.

De juiste prijs

De grote boosdoener voor een aanslepende verkoop is een te hoog prijskaartje. Verrassend is dat niet, maar toch blijken veel verkopers nogal hardleers als het op de prijszetting aankomt. Ze hebben vaak een verkoopprijs voor ogen die hoger is dan de marktprijs in de hoop zo extra geld in het laatje te krijgen. In de praktijk blijkt dit vaak vergeefse moeite en bij een onrealistische prijs is het risico dat de verkoop ‘verbrandt’ er altijd. Veel interessanter is het de woning te laten schatten door een vastgoedmakelaar als Immo-Europe. Onze kennis van de markt en de vergelijking met de panden die we de afgelopen jaren verkochten, leidt tot een realistische prijsbepaling. De ervaring leert dat een correcte prijs veel meer potentiële kopers aantrekt, ook zonder dat de verkoopprijs om de zoveel tijd naar beneden moet bijgesteld worden.

Zeg het met beelden

Ongetwijfeld heeft je huis heel wat troeven. Nu komt het erop aan ook de buitenwereld daarvan te overtuigen. Dat kan met een lange opsomming, maar aantrekkelijke foto’s blijken veel efficiënter. Net daar wringt nog vaak het schoentje op heel wat immosites. Wij werken dan ook zeer bewust samen met een professionele fotograaf. Die kost nemen we op ons, omdat we er rotsvast van overtuigd zijn dat zijn kiekjes meer kopers zullen aantrekken. Een eerste indruk maak je immers maar een keer …

Zet je beste beentje voor

Komt een potentiële koper langs? Dan is dat uiteraard nog geen garantie op succes. Met enkele eenvoudige basisprincipes verhoog je echter de verkoopkansen van je eigendom. Haal bijvoorbeeld wat te persoonlijke spullen weg. Jouw stijl valt namelijk niet noodzakelijk in de smaak bij iedereen. En verder: ruim op, zorg dat lekker ruikt in huis en creëer een gezellige sfeer. Lees hiervoor ook onze tips om je woning groter te doen lijken.

Instapklaar of renovatie

Over het algemeen verkopen afgewerkte en recent gerenoveerde woningen sneller. Je weet immers perfect wat je koopt, zonder bijkomende kosten achteraf. Wacht de potentiële koper nog een ingrijpende renovatie, dan kan de verkoopprijs een struikelblok worden. Kopers hebben namelijk de neiging de renovatiekosten bij de geafficheerde prijs te tellen. Die optelsom kan afschrikken en stuurt hen mogelijk in de richting van een kant-en-klare woning.

Zorg dat je pand gevonden wordt

Een pand dat niet in het oog springt van de potentiële kopers maakt weinig kans op succes. De correcte prijs, de mooiste foto’s en de onberispelijke staat van je eigendom ten spijt. Immo-Europe is daarom reeds geruime tijd voluit de digitale weg ingeslagen. Onze website wordt meer dan 20.000 keer per maand bezocht. Daarnaast maken we continu werk van de uitbreiding van onze database. Zo brengen we kandidaat-kopers per e-mail op de hoogte van zodra een nieuwe eigendom te koop wordt gezet.

En dan nog dit: wat is te lang?

De ene verkoper heeft uiteraard meer geduld dan de andere, maar in alle gevallen is het zo dat de eerste dagen en weken nadat een pand te koop werd gezet vaak cruciaal zijn. Na de eerste maand wordt het moeilijker om te verkopen aan de vooropgestelde prijs. Afhankelijk van de periode in het jaar – verkopen in de winter duurt doorgaans wat langer – rekenen wij gemiddeld op een viertal maanden. Weinig verrassend is dat laag geprijsde huizen het snelst verkopen, terwijl er bij de duurste villa’s meestal wat meer tijd over gaat. Wanneer een appartement of woning na meer dan een half jaar nog niet van eigenaar is veranderd, dan beschouwen wij dat echt als te lang. Wellicht wordt in dat geval gezondigd tegen een of meerdere van de basisregels hierboven.

Deze website maakt gebruik van cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door gebruik te maken van deze website verklaart u dat u hiermee akkoord gaat.